ENSIN ETSIKÄÄ
Gregoriaanista perinnettä suomen kielellä: Iegor Reznikoffin lauluja
esittävät Kirsti Autio ja Antti Hänninen

1. Sinetiksi | kuuntele |
2. Kuningatar
3. Terve armoitettu
4. Ei ainoastaan leivästä
5. Huutavan ääni
6. Ylistäkää Herraa
7. Ensin etsikää
8. Hosanna
9. Kunnia | kuuntele |
10. Anna minulle, Herra
11. Valo on loistanut
12. Mysteerio | kuuntele |
13. Niin puut laulavat
14. Täysi, täysi

HAKA00001 - 2001

Tilaukset Kirsti Autio tai Antti Hänninen
Hinta 15 € + postikulut

Tämän levyn laulut ovat Iegor Reznikoffin käsialaa. Laulujen juuret ovat 300-800 luvun Euroopasta. Perinnettä on kutsuttu gregoriaaniseksi lauluksi tai yleisemmin antiikin kristilliseksi lauluksi.
Laulutavalla on ennen kaikkea länsimaiset juuret: kreikkalainen, latinalainen ja kelttiläinen. Antiikin pyhän laulun universaalisuudesta kertonee se, kuinka luontevasti laulut istuvat suomen kieleen ja suomalaiseen sielunmaisemaan. Prof. Reznikoff onkin tutkinut myös suomalaista suullista perinnettä.

Laulut eivät soi duureissa tai molleissa vaan niissä käytetään antiikista peräisin olevia sävelasteikkoja eli moodeja, joiden viritys on luonnollinen (ei tasavireinen). Laulutapaa ohjaavat vanhoissa käsikirjoituksissa käytetyt neumit. Ne antavat ohjeita laulun dynamiikasta, korostuksista ja korukuvioista.

Luonnollisten asteikkojen käyttö ja laulutapa sallivat harmonisten yläsävelten kuulua ja erottua. Tietoisesti on yhdeksi "laulajaksi" otettu mukaan Suomenlinnan kirkko - sen soiva tila. Lauluissa voi kuulla melodiaäänten ohella harmonisia ylä-ääniä - kuin hennon huilun soittoa.

Tekstien merkityssisältö ratkaisee laulussa käytetyn moodin ja toisaalta moodin valinta määrittelee merkitystä. Esimerkiksi "Pane minut sinetiksi" ja ”Kuningatar”- laulujen F-moodi on ylistävä, kutsuva – hyvin rakkauslauluun sopiva. E-moodin miehuullinen mutta meta- fyysinen mystinen suru ja kaipaus värittävät "Mysteerio"-laulun.

Suomen kieli sopii laulutapaan hyvin. Vokaalirikkaana se korostaa laulujen sointia tilassa, mietiskelevää luonnetta ja luo monesti lauluihin oman kansanlaulumaisen hellän sävyn.

Antti Hänninen

Takaisin CD-listaan